Maraqlı

Bal və qozu qarışdırıb yemək nəyə xeyirlidi

Bal və qozu qarışdırıb yemək nəyə xeyirlidibackend
  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Qida rasionumuzda bal və qoz qarışımından çox istifadə edirik. Bəs bu qarışımın orqanizmimizə hansı faydaları var?

7Times.az  bal və qoz qarışımının bir neçə faydasını təqdim edir:

Qidalanma dəyərini artırma: Qoz sağlam yağlar, zülallar, liflər, vitaminlər və mineralların yaxşı mənbəyidir, bal isə təbii şəkərlər və antioksidantlar təmin edir. İkisini birləşdirmək qəlyanaltının ümumi qida dəyərini artırır.

Enerji artırma: Balın tərkibindəki təbii şəkərlər sürətli enerji artımı təmin edir, qozdakı sağlam yağlar və zülallar isə enerji səviyyələrini daha uzun müddət saxlamağa kömək edir. Bu kombinasiyanı məşqdən əvvəl və ya günorta qəlyanaltı zamanı qəbul etmək əla seçimolar.

Ürək sağlamlığı: Həm qoz, həm də bal ürək sağlamlığına faydaları ilə əlaqələndirilmişdir. Qozda ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edən omeqa-3 yağ turşuları və antioksidantlar var. Bal isə xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdırır və qan təzyiqini aşağı salır.

Antioksidant xüsusiyyətləri: Həm bal, həm də qozda antioksidantlar var ki, bu da hüceyrələri sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qoruyur. Bu  xroniki xəstəliklər riskini azaldır.

Həzm sağlamlığı: Bal mülayim işlədici xüsusiyyətlərə malikdir və həzm sistemini sakitləşdirməyə kömək edə bilər, qozun tərkibindəki lif isə həzmə kömək edir və sağlam bağırsaq yaradır.

Dad və tekstura: Şirin, yapışqan bal və xırtıldayan, bir qədər acı qozun birləşməsi dad və teksturada dadlı və doyurucu kontrast yaradır.

İmmunitet dəstəyi: Bal antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malikdir və boğaz ağrısını və ya öskürəyi sakitləşdirməyə kömək edir. Əlavə qidalanma üçün qoz ilə birləşdirildikdə onu soyuqdəymə və qrip mövsümündə faydalı tərkib hissəsi halına gətirir.

Çəki idarəetmə: Bal və qozun yüksək enerji tərkibinə görə bu qarışıq kalorili olsa da, balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi doyurucu və qidalı bir seçimdir.

Bal və qoz çox kalorili qidalar olduğu üçün onları ölçülü şəkildə istehlak etmək vacibdir. Həmçinin unutmayın ki, qidalara fərdi reaksiyalar fərqli ola bilər, buna görə də pəhriz seçimlərinizi və ola biləcək hər hansı allergiya və ya həssaslığı nəzərə almaq lazımdır.

Saglamolun.Az