Həkimlər kilo almağa və digər sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək ən zərərli tərəvəzlər haqqında danışıb. Maraqlıdır ki, hətta zərərsiz cəfəri belə bu siyahıya düşüb. Harvard Universitetinin alimlərinin fikrincə, ən zərərliləri tərəvzlər qarğıdalı, kartof, yaşıl noxud, kolrabi, cəfəri, badımcan və lobyadır. Bəs onların nə günahı var?
Qarğıdalı
Bu tərəvəzin kalorisi çox yüksəkdir – 100 qramda 110 kkal. Müntəzəm olaraq qarğıdalı istehlak edən tədqiqat iştirakçıları ildə bir neçə kiloqram çəki qazanıb.
Kartof
Kartofun 100 qramında 80 kkal və çoxlu nişasta var. Və bu heç bir əlavəsiz qaynadılmış tərəvəzdədir, qızardılmış və kartof qızartması haqqında danışmağa belə dəyməz.
Yaşıl noxud
Noxudun 100 qramında 73 kkal, həmçinin çoxlu şəkər var. Bir tərəvəzi birbaşa qabıqlardan yeyirsinizsə, dayandırmaq çətindir, çünki bu “dərman” toxumdan daha güclüdür.
Kolrabi kələm
Kələm pəhriz tərəvəzi hesab edilsə də, kolrabi istisnadır. Məsələn, Pekin kələmində 100 qramda yalnız 16 kkal var, lakin kolrabi – 4 dəfə çoxdur.
Cəfəri
Cəfəri vitamin və minerallarla zəngindir, kalorisi isə aşağıdır (100 qrama 40 kkal). Yaşılların problemi iştahı stimullaşdırmasıdır.
Badımcan
Böyük tərəvəzlərdə mədə pozğunluğuna səbəb ola biləcək solanin alkaloidi yığılır.
Lobya
Qurudulmuş və uzun müddət saxlanıldıqda, lobya tez-tez kif üçün sığınacaq olur, buna görə də bu cür yeməklər bədən üçün çox faydalı deyil.
Follow @7timesaz