Azərbaycanda ən çox istehlak edilən mayelər arasında yer alan çay tək başına istifadə edildikdə zərərli içki sayılmır. Lakin çay içərkən edilən bir səhv mədə və böyrəklərinizə ciddi zərər verə bilər.
7Times.az Yenisabah.az-a istinadən xəbər verir ki, çay dedikdə ilk ağla gələn zərərli detal şəkər olur. Bu səbəbdən son illərdə bir çox çay içənlər onu şəkərsiz qəbul etməyə öyrəşərək, zərərinin aradan qalxdığını düşünürlər. Fəqət, çay barədə narahat edən tək şey şəkər deyil. Təəssüf ki, evdə və ya kafelərdə istifadə olunan çaydanlar da çayın sağlamlığa təsirini müəyyən edir. Çayların sağlamlığa mümkün təsirləri ilə bağlı araşdırma aparan elm adamları çay içənlərdə tez-tez rast gəlinən sağlamlıq problemlərinin əksəriyyətinin istifadə edilən çaydanla bağlı olduğunu müəyyən ediblər.
Qaranlıq və ətrafa tökülə bilən materiallarla örtülmüş çaydanlar illərlə istifadə edilərsə, göbələk və bakteriya əmələ gətirməyə başlayır. Kənar müşahidəçi tərəfindən aşkarlanması asan olmasa da, belə çaydanlarda dəmlənən çayda bakteriya və göbələklər çoxalır və müntəzəm olaraq içilən çayla orqanizmə daxil olur. Orqanizmə mənfi təsirləri ilk vaxtlarda hiss olunmasa da, ev şəraitində çayın müntəzəm istifadəsi nəticəsində ona məruz qalan bakteriya və göbələklər bir müddət sonra insan sağlamlığının pisləşməsinə səbəb olur.
Qida zəhərlənməsi və həzm sistemi infeksiyaları da daxil olmaqla, sağlamlıq pozğunluqlarına səbəb olan yanlış çaydan istifadənin qarşısını almaq olduqca sadədir. İsti su və çay komponentləri çaydanla təmasda olduqda, mədə və böyrək funksiyalarına zərər verə bilən tanenlər və oksalat duzları əmələ gəlir. Buna görə də, çay dəmləməzdən əvvəl, bütün izləri tamamilə aradan qaldırmaq üçün həmişə çaydanın özünü və dəmləyici hissəsini yaxşıca yaxalamalısınız. Əgər çox qalın və qabıqlı örtüyə malik çaydanınız varsa, ondan tez bir zamanda qurtulmalı və sağlamlığa uyğun istehsal olunan firmaların istehsal etdiyi çaydanları seçməlisiniz.