Çörək bişirilərkən müxtəlif əlavələr edilə bilər ki, bu da orqanizmə bir başa zərər verə bilər. Çörəyin qiymətindən asılı olmayaraq, təhlükəli əlavələr gizlədilə bilər. Onlar mütəmadi olaraq, yoxlamalar zamanı tapılır.
Çörək istehsalının maya dəyərini azaltmaq və məhsulu iqtisadi cəhətdən alıcı üçün cəlbedici etmək üçün istehsalçılar klassik reseptə daha ucuz və bəzən zərərli, təhlükəli əlavələr edirlər.
7Times.az xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, indi çörək istehsalçılarına təklif olunan çoxsaylı kimyəvi maddələr hətta keyfiyyətsiz undan da yaxşı çörək hazırlamağa imkan verir. Xüsusilə, çörək və batonlara əzəmət vermək üçün E924a əlavəsi, kalium bromat istifadə olunur. Əslində bu əlavə qadağandır, lakin yoxlamalar zamanı, hələ də bəzən ç tapılır.
Belə bir əlavənin bədən üçün çox təhlükəli hesab edilməsi üçün sübutlar var – kalium bromat tiroid xərçəngi və böyrək çatışmazlığının inkişafına təsir göstərir.
Çörək istehsalında başqa bir qida əlavəsi E927a (azodikarbonamid) istifadə olunur. 2008-ci ildə bu əlavə tənəffüs xəstəlikləri və allergiyanın inkişafına səbəb ola biləcəyi səbəbindən təhlükəli olaraq tanındı.
Göbələklərin, bakteriyaların qarşısını almaq üçün konservant E282 çörəyə əlavə edilə bilər. Bu təhlükəli olmaqla yanaşı, kumulyativ təsir göstərir və hipertansif xəstələrdə baş ağrıları, yuxu pozğunluqları və ümumi əhvalın pisləşməsinə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, marqarin çörək istehsalında istifadə olunur.
ÜST-ə görə, marqarin piylənmə, aterosklerozun inkişafına kömək edən və insult və infarkt ehtimalını artıran trans yağ turşularının mənbəyidir.
Düzgün çörəyi seçərkən mütləq etiketə diqqət yetirməlisiniz və təhlükəli əlavələrin kodlarını öyrənmək lazımdır.
Eyni zamanda yaxşı çörək sıxılandan sonra tez öz formasını bərpa etməlidir. Çörəkdən çıxan kif qoxusu məhsulu almamaq üçün siqnaldır.
Follow @7timesaz